Sanne en NienkeWat is Mindfulness
Mindfulness betekent kort gezegd: Bewust leven in het hier en nu. Mindfulness is niet zozeer een oplossing voor problemen, maar meer een manier om met gebeurtenissen in het leven (prettig dan wel onprettig) om te gaan. Belangrijke vaardigheden die je traint zijn om met bewuste aandacht (1) in het hier en nu (2) te zijn, met een milde, niet oordelende houding (3).

Voor wie
– Pieker je veel?
– Ben je regelmatig meer bezig met wat je mist dan met wat je meemaakt?
– Leef je in de stad en kan dat je overprikkelen?
– Heb je stressklachten of verschijnselen van een burn-out?
– Vraag je veel van jezelf en zou je milder willen zijn?
– Heb je een aanleg voor somberheid?
– Ben je al bekend met mindfulness, maar wil je het meer toepassen in je dagelijks leven?

Dan zou mindfulness wel eens iets voor je kunnen zijn. Er zijn nog meer klachten waarvoor mindfulness passend is. Maar ook als je geen klachten hebt en je bent gewoon nieuwsgierig, kan dit een heel waardevol programma zijn. Tijdens het 8-weekse programma train je om meer in contact te komen met het hier en nu, je los te maken van je automatische patronen, aandachtiger, opener en bewuster te leven, met een mildere houding.

Mindfulness kan je trainen
Mindfulness is een vaardigheid die je kan oefenen. De MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur. Het gaat om het geprotocolleerde programma van Jon Kabat-Zinn. Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en er wordt geoefend aan de hand van verschillende begeleide meditatie oefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen. Omdat nieuwe vaardigheden aanleren tijd kost, wordt er van je verwacht dat je dagelijks ongeveer 45 minuten oefent aan de hand van het door ons geleverde oefenmateriaal. Zie de animaties van Headspace voor meer uitleg over wat mindfulness je kan brengen.

Bewuste aandacht (1)
Je wordt je bewust van je eigen automatische piloot en de signalen die je lichaam en geest geven. Op die manier ben je in staat om een keuzemoment in te lassen en te kiezen wat op dat moment voor jou het beste is. Je ervaart meer rust en je bent in staat om ervaringen intenser te beleven en meer van de (kleine) dingen van het leven te genieten.

Hier & nu (2)
Door verschillende meditatie oefeningen train je om je aandacht te richten op het hier en nu. Zo leer je meer afstand te nemen van wat er in je hoofd gebeurt zoals denken, piekeren of plannen. Door meer bewust te zijn van wat er op dit moment gebeurt, ben je beter in staat om uit je automatische piloot te stappen en bewust keuzes te maken.

Milde, niet oordelende houding (3)
Bij mindfulness kijk je met een niet oordelende en nieuwsgierige houding naar wat er in het hier en nu is, wat er dan ook is. Zo leer je met milde aandacht naar jezelf en je omgeving te kijken. Je krijgt meer oog voor gebeurtenissen en dingen die je eerder wellicht nooit opgevallen zijn.

Achtergrond
De Amerikaan Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulnesstraining zoals die door Vink&Baan wordt aangeboden. Kabat-Zinn is van oorsprong moleculair bioloog en daarnaast ervaren in meditatie en yoga. Hij ontwikkelde in het ziekenhuis zijn training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) voor chronische patiënten die medisch uitbehandeld waren. De training had als doel patiënten middelen te geven waardoor ze zelf iets aan hun gezondheid en de beleving ervan konden (blijven) doen. Op dit moment wordt het wereldwijd ingezet voor een grote diversiteit aan klachten. Het is veelvuldig wetenschappelijk onderzocht en aantoonbaar effectief bevonden.